Flera hockey-VM

Världsmästerskapet för världens alla herrlandslag är det som uppmärksammas allra mest och är även det som de flesta menar när de talar om hockey-VM. Dock finns mästerskapet i ett flertal andra varianter och här nedanför nämner vi två av dessa.

Dam-VM
Sedan 1990 har man även arrangerat världsmästerskap i ishockey för världens alla damlandslag. Dam-VM spelas idag likt för herrarna varje år, men har uppehåll de år som vinter-OS går av stapeln. Detta är för att turneringen alltid spelas tidigt på året och i så fall schemamässigt skulle ligga väldigt nära de Olympiska spelen. Under de mästerskap som arrangerats har Sverige plockat hem två bronsmedaljer, vilka man vann 2005 och 2007. Det förstnämnda vann man då under VM på hemmaplan. Det landslag som haft störst framgångar på damsidan är Kanada som varit obesegrade i majoriteten utav mästerskapen. Det enda andra lag som hittills fått ta hem guldmedaljen är USA och samtliga finaler har spelats mellan just dessa två nationer.

JVM
Mellan jul och nyår varje år spelas ytterligare ett världsmästerskap och denna gång är det juniorlandslagen som gör upp. Junior-VM, eller JVM som det även kallas, har arrangerats sedan mitten på 70-talet och är en plats där kommande storstjärnor får möjligheten att visa upp sina talanger. Precis som andra hockeymästerskap turas länderna om att få arrangera spelen, där även Sverige stått värd ett flertal gånger. Kanada är den nation som det gått allra bäst för under åren sett till antalet medaljer och guld. Det svenska juniorlandslaget har även de plockat hem en hel del medaljer, närmare bestämt 17 stycken, varav två av dessa är guld. 1981 och 2012 är åren då Sveriges juniorer fått stå högst upp på pallen.