Internationell ligahockey

Hockey-VM är ett mästerskap där världens alla landslag ställs mot varandra. Men förutom att representera sitt hemland på isen så spelar de flesta även i en klubb någonstans i världen, som i sin tur ingår i en större liga. Här ställs laget mot andra likvärdiga klubbar inom landet och gör upp om vilken klubb som egentligen är den bästa.

SHL och Allsvenskan
I Sverige är ishockey en mycket stor sport och drömmen för många är att få spela i ett lag i SHL, som är den svenska högstadivisionen. Tidigare gick ligan under namnet Elitserien, men bytte till säsongen 2013 namn till Svenska Hockeyligan. Här spelar de fjorton bästa klubbarna i landet och alla möts i ett omfattande gruppspel innan de åtta bästa lagen går vidare till slutspel. Här ställs lagen mot varandra i sju matcher, där det gäller att ta hem så många vinster som möjligt. Ibland händer det att det endast blir fyra möten mellan lagen, ifall ett och samma lag vinner samtliga matcher och på så sätt automatiskt går vidare.

För de lag som inte riktigt når hela vägen upp till SHL finns Hockeyallsvenskan, som är den näst högsta ligan. Även här spelar 14 lag, som alla drömmer om att få avancera till SHL. Detta kan ske genom att man tar en bra placering i Allsvenskan och sedan lyckas besegra bottenlagen från SHL i kvalet som avslutar varje säsong.

National Hockey League
Den liga som av de flesta anses som det absolut största är National Hockey League, NHL, som är ligan för hockeylag från såväl USA och Kanada. Här deltat totalt 31 lag från regionen, som delats in i fyra olika geografiska divisioner, där man möts och spelar mot varandra under grundserien som pågår från oktober till april. Efter det plockas de sexton bästa lagen ut och går vidare till slutspelet, där man möts i bäst av sju-möten tills det slutligen endast finns två lag kvar. Dessa möts sedan i den stora Stanley Cup-finalen, som även den består av mellan 4 och 7 matcher, beroende på hur det går för lagen.

Champions Hockey League
Någonting som inte så många vet är att det även finns möjlighet för klubblagen att möta lag från andra länder, precis som för landslagen och fotbollens klubblag gör i Champions League. Detta sker vanligast under den årliga turneringen Champions Hockey League, där klubbar från minst 8 nationer deltar. Flera svenska klubbar var med och startade upp ligan och har därmed en självklar plats varje år, medans andra kan få en plats utifrån deras resultat i den nationella ligan.