Ishockey i de olympiska spelen

Ishockey är en populär sport både i Europa och USA med stort fokus på hockey-VM samt NHL (National Hockey League) i USA. Sporten är även en OS-gren sedan år 1920 men då spelades faktiskt ishockey som en del av sommarspelen. Numera hör ishockey, mer naturligt, till vinterspelen.

I OS-hockeyns begynnelse spelades både världsmästerskapen och OS-turneringen vid samma tillfälle. Detta gällde ända fram till år 1968, därefter, d.v.s. från år 1972 spelades en separat hockeyturnering i vinter-OS och detta gäller fortfarande.

Under de tidiga åren inom OS-hockeyn ansågs denna inte lika intressant som hockey-VM. Orsaken till detta var att stjärnor från NHL inte kunde delta i OS-lagen från respektive land eftersom tiderna för de båda turneringarna sammanföll. Utan de riktiga proffsen i respektive landslag fick man kanske inte riktigt ut det spel man skulle kunna ha. Nationer med fler duktiga spelare, som därmed deltog i NHL, drabbades mer av tidskrocken.

Från och med år 1998 gör NHL uppehåll under OS-hockeyn så att varje land kan delta med full styrka. Samma år hände även något annat stort inom OS-hockey: Ishockey för damer infördes för första gången som OS-gren.

De mest framgångsrika nationerna inom OS-hockey för herrar är Kanada och f.d. Sovjetunionen, men även Sverige har vunnit OS-guld år 1994 och 2006.

Damhockeyn i OS domineras vinstmässigt helt av Kanada, förutom år 1998 då USA vann premiärturneringen.