Världsmästerskapet i Ishockey

Ishockey är en av världens största sporter och varje år gör de allra bästa landslagen upp i ishockey-VM. Mästerskapet spelas alltid i början av maj och lockar ett intresse hos hockeyfantaster i hela världen. Många fans reser långa vägar för att få se sitt lag kämpa om att få stå högst upp på pallen och bli utnämnda till det bästa laget i världen.

Här på Hockey-vm.se hittar du mängder av olika information kring mästerskapet. Vi uppdaterar dig med grupper och tv-tider inför kommande mästerskap, samt historiska tillbakablickar på tidigare år.

Nästa hockey-VM arrangeras i maj 2017 och spelas då i Frankrike och Tyskland. Under åren så har mästerskapet arrangerats på ett flertal olika platser i världen och Sverige är en av dessa. Hittills har mästerskapet arrangerats i vårt avlånga land hela 11 gånger, varav de två senaste, 2012 och 2013 i ett samarbete med Finland. Under det sistnämnda så lyckades även Tre Kronor plocka hem sitt första guld på hemmaplan någonsin.

Förutom världsmästerskap på finns det inom många sporter även mästerskap för länder på samma kontinent, men inte inom ishockey. Här finns till exempel inget europeisk mästerskap på det sätt som det finns ett fotbolls EM eller friidrotts EM. Dock arrangeras flera mindre turneringar under säsongen där olika länder möts för att göra upp och oftast är majoriteten av de deltagande länderna från Europa.

Tillsammans brukar dessa turneringar kallas för Euro Hockey Tour och består av fyra olika turneringar där Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien möter varandra på isen. Turneringarna hålls i deltagarnas egna hemländer vilket låter dig som hockeyfantast få en närmare titt på de internationella landslagen på hemmaplan. Turneringarna som ingår i Euro Hockey Tour är Channel One Cup, Karjala Cup, Czech Hockey Games och Oddset Hockey Games. En del år så har de olika turneringarna gästats av andra stora hockeylag såsom USA och Kanada.

Under åren så har vi fått se en hel del stora stjärnor delta i mästerskapet. Detta gäller såväl hjältar som sedan tidigare haft framgångar i landslaget, men även spelare från ligor som SHL och NHL. Den sistnämnda ligan har ännu inte hunnit avslutas när hockey-VM går av stapeln, vilket gör att många duktigare spelare inte finns tillgängliga för spel i landslagen. Dock kan det ibland hända att lag blir utslagna ur NHL under mästerskapets gång och att spelare då direkt flygs till VM-nationen för att spela för sin nation.

Däremot finns det andra chanser där NHL-spelarna kan få representera sin hemmanation. Under vinter-OS pausar till exempel NHL sitt spel för att spelarna ska kunna spela för landslaget. Till hösten 2016 kommer även turneringen World Cup anordnas och ska så göras en gång vart fjärde år. Detta är ett slags världsmästerskap där länderna representeras av lag fyllda med NHL-spelare, då det hela spelas innan säsongen dragit igång i den amerikanska ligan.